Kong Haakon og dronning Maud.

Christian Frederik Carl Georg Valdemar Aksel, født 3. august 1872, senere konge i Norge under navnet Haakon VII til sin død 21. september 1957.  Gift med Maud Charlotte Marie Victoria, datter av Edward VII av England, født 26. nov. 1869, død 20. november 1938. 

Maud var første gang i Norge som ung jente. Allerede da ble hun forelsket i norske fjorder og norske bunader. I 1893 kom prinsesse Alexandra av England og to av hennes døtre, Victoria og Maud, til Norge på et helt uoffisielt besøk. De besøkte Bergen og andre deler av Vestlandet, og ble så begeistret for norske bunader at de kjøpte Hardangerdrakter og lot seg fotografere i dem. I Kristiania avla de besøk på Slottet, hvor de ble vist rundt. Dette var i unionstiden og den  norsksvenske kongefamilien bodde den gang i Stockholm. 

Tolv år senere skulle Maud igjen komme til Norge og slottet i Kristiania,  men da som Norges dronning.
Prinsesse Maud av England og prins Carl av Danmark møttes på Fredensborg slott i København som ganske små. 

Deres felles besteforeldre, kong Christian 9. og dronning Louise av Danmark, samlet barn og barnebarn rundt seg hver sommer.

Mange kongelige forlovelser og giftermål var nok resultat av disse sommeroppholdene på Fredensborg. Kong Christian ble også kalt Europas svigerfar.


Begynte som sommerflørt.

De to, Maud og Carl, var altså fetter og kusine. Mauds mor, prinsesse og senere dronning Alexandra av England, var født prinsesse av Danmark og var søster av prins Carls far, kronprins Fredrik. Mauds far var kong Edward 7. av England.

Sommeren 1892 skjønte nok det kongelige selskap på Fredensborg at noe var i ferd med å utvikle seg mellom den høye danske marineoffiseren og den lille, sporty engelske prinsessen.

Maud var interessert i sport, og var blant annet den første prinsessen i Europa som syklet offentlig!  
Prins Carl skulle fullføre sin offiserutdannelse, og alliansen skulle godkjennes både i Danmark og England. Og når det gjaldt prinsesse Maud så var det ikke nok med godkjennelse fra foreldrene.


Kongelig dagbok.

Nei, hennes mektige farmor på Windsor, dronning Victoria, måtte også godkjenne en forlovelse.

Og det gjorde hun! I dagboken sin i oktober 1895 skriver dronning Victoria om Mauds forlovelse "med Charles av Danmark, som er i marinen, og som skal være meget hyggelig. Hun skal være svært lykkelig, og jeg er meget tilfreds".

Brudekjolen.

22. juli 1896 ble Carl og Maud viet i slottskapellet på Buckingham Palace. Brudekjole var av elfenbensfarget silke, pyntet med ranker av sjasmin, myrt og appelsinblomster, og med belte av sølv- og diamantbroderier. Brudgommen var i dansk marineuniform.

Etter bryllupsfesten hos brudens foreldre i Marlborough House, gikk ferden for de nygifte gjennom blomsterportaler til Appleton House på Sandringham. 

Huset var en gave fra brudens foreldre til det unge paret.

De nygifte slo seg ned i København hvor Carl var offiser i den danske marinen. Ingen av dem kunne den gang forutse at de ni år senere skulle bryte opp fra den danske hovedstaden og sette kurs nordover for å bli kong Haakon og dronning Maud av Norge.